Purtarea unui aparat dentar fix – ce trebuie sa faci dupa aplicarea lui

1. Primele zile după aplicarea aparatului fix sunt cele mai dificile. Dupa aplicarea aparatului in cavitatea bucala, apare senzatia de tensiune la nivelul dintilor si in primele zile pot aparea chiar dureri. Durerea e de intensitate redusa si e un fenomen normal. Daca intensitatea e mai mare, se pot lua antialgice usoare. Pentru ca adaptarea sa fie cat mai usoara va recomandam urmatoarele:

  • Folositi ceara de protectie pe toate zonele aparatului care jeneaza buzele, obrajii sau limba.
  • Daca tensiunea resimtita in primele zile este mare, puteti lua un antiinflamator pentru a o reduce (Nurofen, Algocalmin, Paracetamol).
    ATENTIE! SUB NICI O FORMA NU DEPASITI DOZA ZILNICA INDICATA!
  • Folositi o alimentatie de consistenta mai redusa, in special in primele zile.
  • Respectati indicatiile privind igiena aparatului si incercati ca ele sa devina in scurt timp o rutina.

2. Evitati alimentele dure sau lipicioase ce pot deteriora aparatul (caramele, alune, fistic, bake rolls, covrigi, fructe tari). Consecintele nerespectarii acestor indicatii fiind prelungirea in timp a tratamentului si costuri financiare mai mari.

3. Incizia alimentelor cu dintii frontali trebuie evitata- acestea se rup sau se taie in bucati si se mesteca pe dintii posteriori.

4. In unele etape de tratament este posibil ca medicul sa va indice purtarea unor elastice – respectati indicatiile privind modul de aplicare si numarul de ore de purtare zilnica. Nu mancati cu elasticele aplicate.

5. In cazul in care se desprinde un bracket, prima masura e sa incercam in fata oglinzii sa-l localizam. In cele mai multe cazuri el ramane atasat pe arc si tot ce poate face e sa se plimbe intre cei doi brackets vecini. Nu trebuie sa ne ingrijoram. Daca e prins cu o ligatura de sarma nu are rost sa incercati sa-l indepartati pentru ca va fi foarte greu. Cel mai bine il fixam pe arc cu ceara de protectie. Daca ligatura sau modulul elastic s-au rupt, puteti incerca sa-l indepartati. Pentru asta trebuie deplasat intre doi dinti vecini, acolo spatiul va fi mai mare si va fi mai usor de scos de pe arc. Totusi, daca aceasta manevra pare dificila, ramane varianta de a-l fixa cu ceara.
Daca s-a desprins ultimul bracket din spate, s-ar putea ca arcul sa jeneze la capatul lui. Daca se intampla asta si nu puteti ajunge prea curand la cabinet sau este perioada de vacanta, in cazul in care este absolut necesar, se poate taia arcul cu o forfecuta sau mai bine cu o unghiera imediat in spatele ultimului bracket nedesprins.
Atentie!!! Ceara de protectie primita la inceputul tratamentului nu se gaseste in farmacii sau magazine. Cel mai bine va asigurati la fiecare control ca aveti suficienta sau, in caz de urgenta, o puteti inlocui cu guma de mestecat sau cu ceara de la o lumanare moale.

6. Capatul ligaturilor metalice este de obicei rasucit sub arc. Daca in cursul periajului acesta se deplaseaza si devine iritant pentru obraz, incercati sa-l impingeti la loc cu o penseta sau scobitoare.

7. In special la inceputul tratamentului, arcurile flexibile si subtiri se pot deplasa, iar capatul acestora va poate jena. Incercati sa il miscati inapoi sau, daca nu este posibil si se intampla acest lucru in weekend sau vacanta, cu o forfecuta sau unghiera il puteti sectiona si indeparta.

Sfaturi privind igiena aparatelor dentare fixe

Rezultatele, de multe ori spectaculoase ale tratamentului ortodontic pot fi insa umbrite de o igiena precara pe perioada purtarii bracketilor. Asfel, depunerea de placa bacteriana poate duce la aparitia cariilor sau zonelor albe de demineralizare. Aceste pete albe sunt foarte greu de indepartat, prin remineralizari succesive, nu intotdeauna insotite de succes. Singurele zone ramase neafectate sunt cele protejate chiar de prezenta bracketilor.
1. Periajul dentar este foarte important si trebuie facut corect si meticulos (minimum 3 minute).
2. Folositi o periuta cu perii moi (SOFT sau ULTRA SOFT). Este indicat periajul dupa fiecare masa si, bineinteles, dimineata si seara. Daca nu aveti periuta la indemana dupa ce mancati, puteti clati folosind apa de gura sau macar apa obisnuita. Periati suprafetele dentare fara aparat in mod obisnuit. Fata externa a dintilor unde sunt si bracketii trebuie periata cu miscari orizontale, insistand in zona dintre bracket si gingie.
3. Folositi periute interdentare pentru zonele mai greu accesibile (suprafetele dentare de sub arc). Alegeti periute cu partea activa mai mare pentru a putea fi eficiente.
4. Chiar daca este mai greu, ata dentara poate fi folosita cu succes si atunci cand purtati aparat. Rugati medicul sau asistenta sa va ajute la inceput.

Pentru orice intrebare sau nelamurire, va rugam sa ne contactati din timp. Echipa noastra este pregatita si dispusa sa va ofere consultanta atat in timpul, cat si in urma oricarui tratament stomatologic.