Tratament de endodontie – ce inseamna

Endodontia este ramura stomatologiei care se ocupă cu tratamentul partii dintelui (radacina) care nu este vizibila in cavitatea bucala. Tratamentul de endodontie al unui dinte este o etapa din cadrul unui intreg proces, al carui scop este salvarea si pastrarea dintelui in cavitatea bucala.

Am folosit un anestezic in cursul tratamentului. Amorteala dintilor, a buzelor si a limbii este posibil sa mai dureze cateva ore. Nu va muscati buzele! Nu va muscati limba! Evitati mestecatul pana la disparitia completa a anesteziei.
Canalul (canalele) din interiorul radacinii (radacinilor) a (au) fost curatat(e), irigate si obturate definitiv. Orificiul de deschidere prin care s-a facut tratamentul a fost obturat. Amanarea obturarii finale/ aplicarii coroanei definitive poate duce la fractura si posibil pierderea dintelui.

Tratament de endodontie – ce recomandari trebuie respectate

Obturatia provizorie va protejeaza dintele pana la aplicarea restaurarii definitive. Uneori se desprind bucati din ea, acest lucru nu reprezinta o problema, dar este bine sa fie prevenit prin respectarea indicatiilor:

  • evitati guma de mestecat,alimentele lipicioase sau tari
  • pe cat posibil mestecati pe partea opusa
  • continuati periajul normal
  • folositi cu grija ata dentara

Este normal sa simtiti disconfort cateva zile dupa tratament, mai ales in timpul masticatiei. Experienta arata ca, daca a existat durere inainte de tratament, foarte posibil ca ea sa persiste intr-un grad mai scazut cateva zile dupa tratament. Pentru combaterea durerii luati antialgicele recomandate de catre medic. Daca v-a fost prescrisa o reteta cu antibiotice urmati-o cu strictete chiar daca au disparut simptomele si semnele de infectie. In caz de reactii alergice opriti imediat tratamentul.
Pentru combaterea durerii si a edemului clatiti de 3 ori pe zi cu solutie de sare dizolvata in apa calduta (dizolvati o lingurita de sare intr-un pahar cu apa calduta). Pungile cu gheata aplicate 10-15min la fiecare ora, in ziua tratamentului, ajuta la reducerea inflamatiei.
In primele doua zile dupa tratament evitati alimentele fierbinti sau foarte reci, incercati sa consumati alimente moi. De asemenea, evitati fumatul, alcoolul si efortul fizic.

Pentru orice intrebare sau nelamurire, va rugam sa ne contactati din timp. Echipa noastra este pregatita si dispusa sa va ofere consultanta atat in timpul, cat si in urma lucrarilor dentare.