Nimeni nu-si doreste complicatii sau esec dupa tratamentul de inserare al unui implant dentar. Ca pacient, ar trebui sa faci tot ce-ti sta in putinta pentru a evita aceasta situatie. Sa urmezi instructiunile medicului dentist post operatiei de implant, dar si ingrijirea lor pe termen lung sunt conditii absolut necesare pentru a pastra implanturile cat mai mult.

Gestionarea hemoragiei post implant

O sangerare usoara este normala in primele 24 de ore. Nu luati aspirina; poate produce sangerare, deoarece are rol anticoagulant. Sangerarea excesiva (gura se umple rapid cu sange) poate fi controlata prin muscarea unei comprese sterile (sau a unui pliculet de ceai negru) timp de 30 de minute. Daca sangerarea persista, contactati medicul stomatolog.

Edemul post implant

Dupa operatie este normal sa va umflati. Pentru a minimaliza acest lucru, aplicati o punga cu gheata pe obraz la nivelul zonei operate. Aplicati gheata in mod repetat (10 minute aplicati, 15 minute pauza), pe cat posibil, pentru primele 24 de ore. Edemul si modificarile tegumentare pot varia ca intindere, in functie de cat de extinsa a fost interventia chirurgicala. Aceste manifestari pot fi minimalizate prin mentinerea unei pozitii mai ridicate a capului in timpul somnului. Nu va sprijiniti si nu dormiti pe partea operata. Nu va speriati daca apare o vanataie (hematom). Hematoamele se resorb de la sine in aproximativ 7-10 zile. Aparitia lor este posibila mai ales daca interventia a fost mai dificila sau a durat mai mult, cu traumatizarea partilor moi sau lambouri largi.

Dieta post implant

Evitati alcoolul si fumatul pe toata perioada vindecarii. Pentru primele 4-5 zile mentineti o dieta cu alimente moi, usor de mestecat si inghitit. Evitati mancarurile fierbinti, picante, care pot provoca iritatii si arsuri la locul interventiei. De asemenea, evitati bauturile carbogazoase pentru 3-4 zile. Este de evitat sa mancati imediat dupa interventie. Cand dispare efectul anesteziei puteti manca, dar este recomandat sa mestecati pe partea opusa cel putin 24-48 ore, pentru a evita ca mancarea sa ajunga pe locul respectiv. Este, de asemenea, important sa beti multe lichide intre mese. Va puteti intoarce la regimul normal de alimentatie atunci cand considerati necesar. Trebuie sa evitati sa deranjati locul operatiei cu obiecte ascutite (tacamuri,scobitori, degete sau alte obiecte).

Gestionarea durerii post implant

Postoperator, pentru controlarea durerii, se recomanda administrarea de Ibuprofen 400mg/12h, timp de 3 zile. Pentru confortul dumneavoastra, este recomandat sa luati analgezice imediat ce simtiti ca efectul anesteziei dispare. In privinta administrarii antibioticelor, este esential sa respectati programul prescris pe reteta de antibiotice.

Igiena orala post implant

O igiena orala buna este esentiala pentru vindecare. In ziua interventiei nu se recomanda folosirea apei de gura. In ziua urmatoare, apa de gura trebuie folosita de cel putin 2 ori, dupa micul dejun si inainte de culcare. Clatiti USOR! 60 de secunde inainte sa scuipati. Periajul dintilor si a zonei operate nu reprezinta o problema, cu mentiunea sa fiti initial mai bland(a) in zona respectiva. De asemenea, se recomanda pentru o vindecare cat mai rapida si sigura aplicarea gelului GENGIGEL pe zona unde s-a efectuat interventia, timp de 3-4 zile si de 3-4 ori pe zi. Aplicarea se face printr-o atingere usoara a zonei timp de 30 – 60 de secunde.

Activitatea fizica

Activitatea fizica sa fie redusa la minimum in ziua operatiei, in caz contrar apare riscul palpitatiilor si al hemoragiei. Nu va aplecati si nu ridicati greutati.Tineti cont de restrictiile alimentare care va limiteaza capacitatea de efort.

Pentru orice intrebare sau nelamurire, va rugam sa ne contactati din timp. Cu cat se intervine devreme, cu atat complicatiile sunt mai mici.