parodontologie

Date generale despre parodontologie

Odata cu modernizarea umanitatii, se „modernizeaza” si afectiunile omului. S-a observat faptul ca din ce in ce mai multi pacienti prezinta afectiuni ale parodontiului marginal, implicit ale dintilor. Cele mai frecvente cauze ale bolii parodontale sunt reprezentate de:

  • tartrul dentar;
  • absenta dintilor de pe arcade;
  • restaurarile protetice maladaptate;
  • obiceiuri vicioase (fumatul);
  • afectiuni generale si chiar unele medicamente.

Boala parodontala este sistematizata in mai multe etape, evolutia ei fiind de la simpla la complicata. Cu cat este mai devreme descoperita, cu atat este mai simplu de tratat. Principalele semne clinice care ar trebui sa va dea de gandit sunt reprezentate de:

  • sangerarea gingiilor la periaj;
  • schimbarea culorii gingiilor de la roz spre rosu;
  • marirea volumului gingiilor;
  • aparitia aspectului de coaja de portocala;
  • retragerea gingiilor si mobilitatea dintilor.

Procedurile pe care le utilizam in tratamentul parodontologic

Tratametul parodontitelor este relativ simplu, dar necesita, din partea dumneavoastra, rabdare si consecventa. Prima etapa consta in eliminarea factorilor cauzali, urmata de etapa intretinerii si apoi vindecarea propriu-zisa cu refacerea structurilor afectate.
Pe parcursul tratamentului de parodontologie, monitorizam, cu ajutorul microscopului electronic, evolutia germenilor din pungile parodontale, fapt ce ne poate confirma evolutia procesului de vindecare. La fiecare vizita stomatologica a dumneavoastra in cadrul terapiei bolii parodontale, monitorizam schimbarile sanatatii orale, pentru a sti in permanenta de unde unde am plecat, ce am insanatosit si cat mai avem de insanatosit in continuare.
Alaturi de fisele in care se noteaza evolutia bolii dumneavoastra, datorita evolutiei stomatologiei digitale, se vor gasi fotografii cu situatia initiala, pe parcursul tratamentului si la final. Astfel, oricand in viitor va putem pune la dispozitie, cu exactitate, istoricul bolii dumneavoastra.

De ce la noi

Consideram ca tratamentele de parodontologie trebuie adaptate fiecarui pacient in parte. De aceea, analizam fiecare caz in parte in privinta depistarii germenilor (exista mai multe specii ale bacteriei prezente in boala parodontala) si aplicam un tratament corespunzator (nu toate bacteriile sunt sensibile la un anumit tratament, motiv pentru care tratamentul aplicat trebuie sa fie specific).
Pentru eficientizarea tratamentului si o experienta cat mai usoara pe scaunul nostru, am elaborat si mentinem un program sistematizat in etape pentru tratarea bolii parodontale. Pornim de la analizele speciale pentru detectarea parodontozei, facute in Germania, continuam cu elaborarea schemei personalizate de tratament si urmarim in timp parametrii prin controale si analize periodice.

Pentru mai multe detalii si sfaturi legate de modalitatile in care este recomandat sa va ingrijiti dantura inaintea, in timpul sau in urma fiecarei proceduri stomatologice, accesati sectiunea indicatii utile pentru pacienti.